perjantai 4. lokakuuta 2019

Aamun lammastelut

Laiduntarkin yhteydessä pikapaimennukset Whipin, Reiskan ja Cassin kanssa. En jaksanut alkaa jakamaan porukkaa, joten koko lammaslauman voimin mentiin. Laitumen yläsivulla, pienen treeniaitauksen vieressä mylläsi kaivuri ja traktoria peräkärryineen pörräsi maakuormien kanssa sinne sun tänne. 

Kaikki koirat tekivät suht samantyyppisen treenin. Ajoin lauman laitumen vasenta sivua ylös ja tuuppasin ne sisälle treenitarhaan. Itse seisoin laitumen vasemmassa alakulmassa ja etäisyyttä koiraan kertyi parhaimmillaan ehkä 200m? Pienessä treenitarhassa pyöritin koiria lauman ympärillä isoilla ja pienillä flänkeillä ja tein väliin lyhyitä ajopätkiä. Rakennustyömaan meteli ehkä vähän häiritsi kuuluvuutta? Tosin kuulo-ongelmia oli ainoastaan Cassilla ja Reiskalla, joten saattaa hyvin olla että häiriö oli ennemmin niiden päänsisällä kuin korvissa.. 😅 Whip otti kaikki käskyt! Sitä on muutenkin niin mukava ajaa. Sillä on puhtaat, avoimet flänkit eikä sen kanssa tarvitse vääntää. Se ottaa ihan kaikki käskyt ja osaa jarruttaa. Mikään voimanpesä se ei ole, mutta muuten varsin potentiaalinen ja näpsäkkä paimen. Reiska ja Cass ovat paljon raskaampia. Reiskaa hidastaa välillä sen eläinfiilis, Cassilla ei ole edes sitä jarruna. 

Reiskan oli vaikea flänkätä treeniaitauksen sisällä. Se on aikamoinen kontrollifriikki ja lampaiden halutessa pois treeniaitauksesta se ei olisi millään halunnut poistua vedon puolelta (tai jos poistui niin flänkit olivat nopeita ja ahtaita). Jonkin aikaa sain sitä pyöritellä ennenkuin se alkoi rentoutumaan ja kykeni kunnolla vastaanottamaan vihellyksiä. 

Entäs Cass sitten? Varsinkin sen vasen flänkki on surkea ja lisäksi se junttaa vaan haluamaansa tempoa kohti lampaita. Steady-käskyyn se ei reagoi pitemmältä etäisyydeltä mitenkään. Parhaiten sain sen menemään, kun en käyttänyt oikeastaan muuta kuin ei-sanaa 😃Sillä se ottaa tempoa alas ja sen etäisyyttä lampaisiin saa kasvatettua. Tätä myötä ohjaaminenkin helpottuu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti