perjantai 18. toukokuuta 2012

Paimennuspäivä

Viime sunnuntai vietettiin Somerolla Tending porukan paimennuspäivän merkeissä. Itse olin mukana Metkun kanssa. Olipa mukavaa päästä näkemään erilaisia koiria ja treenaamaan oudolle pellolle ja erityyppisille lampailla. Toivottavasti myös moni ohjaaja sai päivän aikana kipinän tätä hienoa lajia kohtaan :)

Päivä aloitettiin luennolla (jonne en tietenkään ehtinyt, kun saavuin niin paljon myöhässä..) Luennon jälkeen siirryttiin lampaille ja tehtiin kolme kierrosta per koira. Lampaat olivat pikkuruisia Ahvenanmaan lampaita, jotka liikkuivat aika laiskasti ja päästivät koiran tosi lähelle. Jaksoivat kuitenkin kiltisti kipitellä koko päivän, eivätkä missään vaiheessa alkaneet uhitella koirille. Parhaita mahdollisia varmasti tuollaisiksi päivittäin pyöriteltäviksi kurssilampaiksi, mutta itse pidän enemmän hiukan vauhdikkaammista ja herkemmin koiraan reagoivista eläimistä.

Ensimmäinen kierros tehtiin pyöröaitauksessa. Yritin selittää maahanmeno-ongelmaamme, mutta tuntui ettei me kouluttajan kanssa oikein ymmärretty toisiamme.. Kerroin, että saan toimimaan hetkellisesti vain kun suutun tai alkuun pyöritän jonkin aikaa raipan kanssa. Kouluttaja ei nähnyt tässä mitään ongelmaa, mutta mun mielestä jotain on pakko olla pielessä.. Ei vaan voi olla niin, etten koskaan pääse tilanteeseen missä koira ei jatkuvasti yritä luistella :( Jos treeni ei tuota haluttua tulosta, niin jotain muuta on tehtävä!!

Toinen kierros isolla pellolla. Tehtiin Heikin ja Unan kanssa ristiin hakuja + pikku pätkiä kuljetusta. Huonoa maahanmenoa lukuunottamatta näissä ei Metkulla juurikaan ongelmia. Sillehän ei matka ole mikään ongelma, eikä siltä myöskään lampaat karkaa :)

Kolmas kierros myös isolla pellolla. Nyt otin raipan mukaan ja yritin saada sen avulla Metkun otetta irti lampaista. Flänkkäytin ja lisäsin painetta joka kerta kun teki maahanmenon huonosti. Vaikeaa :( Metku kyllä meni maahan, mutta ei sillä asenteella kuin olisin halunnut. Tuli kerta toisensa jälkeen sisään tai ainakin kääntyi maahanmenossa liikaa kohti lampaita. Ei tainnut olla kertaakaan kunnolla auki :-/ Tein myös pätkiä poispäinajoa. Kouluttaja oli sitä mieltä, että pitäisi tehdä treeniä: muutama askel-maahan-muutama askel-maahan-jne. En oikein tiedä tästäkään.. Menee niin nihkeästi maahan, että homma menee vaan tappeluksi. Lisäksi itse haluaisin himmata vauhtia toisella tapaa.. Ennemmin jarrua kuin jatkuvasti maahan. Kotona tämä toimii aika kivasti kun lampaat ovat liikkuvammat, mutta noilla lampailla Metku selvästikin halusi puskea enemmän ja liikkua vauhdikkaammin. Plääh. Vaikeaa :-/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti