tiistai 9. lokakuuta 2012

Kontrollikäynnillä

Metku kävi maanantaina näyttäytymässä ortopedilla. Kuvattu ei, mutta kopeloitiin tarkasti läpi. Oikean takajalan varpaat olivat nyt ok, eikä vasemmasta polvestakaan löytynyt enää kipeää kohtaa :) Selkä tuntui myös rennolta ja kivuttomalta. Ainoa aristava alue löytyi lantion alueelta lihaksia tunnusteltaessa ja takajalkoja taakse venytettäessä. Jalkojen venytyksessä kipua ei ollut niin kauan kuin liike tapahtui lonkkanivelestä. Kun venytys eteni niin pitkälle, että lantio alkoi kääntyä Metku varoi liikettä kipua ennakoiden.

Kyseessä on todennäköisesti takaselän muutoksesta aiheutunut lantion alueen lihasten staattinen kipu. Viimeisen nikamavälin tunnustelua Metku ei arista ja kyseessä on todennäköisesti vanha nikamaväliin kohdistunut vamma.

Ortopedi katsoi uudestaan myös sekä vuosi sitten otetut viralliset lonkka-/selkäkuvat että viime käynnillä otetut kuvat. Vanhat kuvat olivat tosi siistit ja niissä ei näkynyt mitään merkkejä nykyisistä muutoksista. Uusista kuvista Juha sanoi, että uudisluuta on oikeasti hyvin vähän ja muutokset ovat pieniä. Kysyin myös onko mahdollista, että muutokset leviävät muihin nikamaväleihin. Näin ei kuulemma tule käymään, sillä kyseessä ei ole mikään spondyloosi vaan yhden nikamavälin rustovaurio. Ennusteen pitäisikin olla oikein hyvä, mutta kuulemma selkävaurioiden kyseessä ollessa saattaa kulua jopa 1-2 vuotta ennenkuin koira on täydellisesti parantunut.

Liikkua saa normaalisti ja harrastaa samaten. Liukasteluja ym. on kuitenkin syytä välttää. Fyssarin kanssa kannattaa suunnitella jumppa- ja venyttelyohjeet ja muutenkin säännöllinen lihashuolto on tärkeää.

Olempas iloinen :)) Toivottavasti ei tule takapakkeja ja Metku kuntoutuu aikaa myöten täysin.

3 kommenttia: