maanantai 16. kesäkuuta 2008

Treeniä treenin peräänNeljä päivää etsintätouhuja takana :) Perjantaina oli meidän pienryhmän treenit, la-su kouluttajaseminaari ja ma vielä rauniotreenit. Mukavaa, vaikkakin aika rankkaa :))

Kouluttajaseminaarin aiheena oli tänä vuonna rakennusetsintä ja järjestäjänä oma seuramme TSE. Käytännön harjoituksia oli kolme ja lisäksi ryhmätöitä + luento. Luennon piti J.Happo poliisikoiralaitokselta ja hän kertoili meille aluksi hieman siitä, miten henkilöetsintää opetetaan poliisikoirille ja tarkemmin sitten vielä sisätilaetsinnöistä.

Käytännön harjoituksia vartein meidät jaettiin kahteen ryhmään. Oman ryhmämme ensimmäinen kohde oli Hepolinnan hevostalli. Talli oli aika pieni, mutta osoittautui kuitenkin varsin haastavaksi etsintäkohteeksi. Suurin osa koirista ei ollut aikaisemmin juurikaan ollut hevosten kanssa tekemisissä, joten tallin hajut sun muut vaativat hieman totuttelemista. Viljolle otin kaksi maalimiestä, joista toinen piiloutui tyhjään karsinaan ja toinen varustehuoneen naulakossa roikkuvien haalareiden taakse. Viljo tuli talliin sisälle reippaasti ja tutkiskeli paikkoja. Muutamassa kohdassa se venyi pitkäksi ja pari kertaa kavahti taaksepäin haistellessaan jotain hevosen loimea tms. Tämän jälkeen se kävi tutkimassa muutamaa tyhjää karsinaa ja alkoi sitten todenteolla töihin :) Viljo sai ensin hajun taaimmaisessa karsinassa olevasta maalimiehestä. Se nousi jokusen kerran ylös vastakkaista seinään vasten ja käväisi myös vessassa, ennenkuin hoksasi mistä haju tulee ja löysi maalimiehen :))

Toinen maalimies olikin sitten tosi vaikea. Viljo sai hajun tosi nopeasti, mutta ei millään meinannut keksiä mistä se voi tulla :) Viljo pyöri edestakaisin pienessä varustehuoneessa, nuuskutteli siellä täällä ja yritti kiipeillä hyllyille ja lavuaariin, jotka sijaitsivat haalaripiilon molemmin puolin. Annoin Viljo rauhassa tehdä töitä ja lopulta se saikin siirreltyä haalareita sen verran, että havaitsi maalimiehen :))

Seuraava kohteemme oli Maketekin tehdas. Siellä on tullut treenattua pari kertaa aikaisemminkin, joten aika tuttu paikka :)) Tehtaasta löytyy kaikennäköisiä metalli- ja ritiläportaita, liukasta lattiaa ja pimeää pommisuojaa ym. joten mikään ihan helppo kohde sekään ei ole. Tällä kertaa Viljolle kolme maalimiestä, joista yksi piiloutui keskellä tehdasta seisovaan trukkiin, toinen pöydän alle pahvilaatikoiden taakse ja kolmas taukotilaan baaritiskinmallisen pöydän taakse.

Viljo lähti liikkeelle aika vauhdilla ja jalat sutivat hurjasti liukkaalla lattialla.. Pahvilaatikoiden takana piilottelevasta maalimiehestä Viljo sai hajun melkein heti ja myös paikansi hänet nopeasti (ja tunkeutui laatikoiden taakse:). Tämän jälkeen kävimme tutkimassa yläkertaa ja kiipeilimme rappusia. Näissä ei mitään ongelmia, vaan Viljo liikkui reippaasti :)) Trukissa oleva mm oli aika hankala. Haju pakkaantui 10-15m päässä trukista olevaan seinään ja hyllyihin. Viljo kurotteli jälleen ylöspäin ja nousi takajaloilleen seinää/hyllyjä vasten. Kierteli & kaarteli ympäriinsä ja pyöri myös trukin ympärillä, kunnes lopulta tajusi nousta trukkia vasten ja havaitsi maalimiehen :) Kolmatta mm jouduimme etsimään myös aika kauan. Kävin läpi uudelleen jo etsittyjä alueita, enkä tajunnut että meiltä on jäänyt joku kohta kokonaan tarkastamatta :))

Viljo oli meidän ryhmämme viimeinen koira ja samantien kun se oli saatu treenattua tulikin sitten oikea hälytys. Minähän en tällä hetkellä kuulu hälytysryhmään, joten lähdin kotiin syömään ja nukkumaan, mutta melkein kaikki muut taisivatkin sitten rämpiä metsässä aamuyöhön saakka..

Su aamuna jatkettiin harjoituksia. Tälle päivälle meillä oli varattuna ainoastaan yksi harjoituskohde, mutta se oli sitten sitäkin isompi. Pyynikin uimahalli :)) Uimahalli on tällä hetkellä tyhjillään ja odottaa syksyllä alkavaa remonttia, joten meille tarjoitui hieno mahdollisuus treenata siellä :) Pyynikin uimahallissa on kolme kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa ovat naisten pukuhuoneet, toisessa miesten pukuhuoneet + allasosasto ja kolmannessa tilaussaunat ym., joten piilopaikkoja on todella paljon :)) Jaoimme rakennuksen niin, että meidän ryhmämme treenaili 2. ja 3. kerroksessa ja toinen ryhmä 1. kerroksessa + allasosastolla.

Viljolle otin tännekin kolme maalimiestä, joista kaksi piiloutui kakkoskerrokseen ja yksi kolmoseen. Viljo oli erittäin innokas ja vauhdikas :) Lattia oli paikkapaikoin todella liukas ja välillä näytti siltä, ettei Viljo etene yhtään, vaan ainoastaan sutii paikallaan. Aloitimme urakkamme miesten pukuhuoneesta. Aluksi Viljo kaahaili, suti hullunlailla ja kulki aivan nenä maassa. Pikkuhiljaa se kuitenkin alkoi jarruttamaan aina vain pienemmälle ja pienemmälle alueelle :) Viljo tunki kaappien alle ja hyppi muutamaa kaappia vasten. Sitten se alkoi käydä aika järjestelmällisesti kaappirivistöä läpi, kunnes osui sille kaapille missä maalimies oli. Kaappi oli sen verran raollaan, että Viljo sai sen kuonollaan auki :) Olin itseasiassa aika yllättynyt, kuinka hienosti Viljo loppuviimein osasi tarkentaa. Monille muille koirille tehtävää jouduttiin helpottamaan, kun ne eivät millään onnistuneet paikantamaan maalimiehen olinpaikkaa kaapirivistöstä.

Tämän jälkeen jatkoimme seikkailuamme sokkeloisessa kakkoskerroksessa. Tarkistimme pari saunaa, ym. huonetta. Kakkoskerroksessa oli myös joku toinen isompi pukuhuone. Siellä ei ollut samanlaisia kappirivistöjä kuin miesten pukkarissa, vaan sellaisia hieman isompia pukukoppeja. Nyt Viljosta näki selvästi, milloin se sai hajun :) Taaskin se teki erittäin järjestelmällistä työtä ja risteili käytävällä pukukopista toiseen (vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle). Siltä jäi väliin ainoastaan kaksi koppia ja tietysti toisessa niistä oli maalimies :) Ohjasin sitä sitten käymään koppeja uudestaan läpi ja sieltähän se maalimieskin lopulta löytyi :))

Tämän jälkeen kiipesimme rappusia pitkin kolmanteen kerrokseen ja tutkimaan tilassaunoja. Kolmannessa kerroksessa oli pitkä käytävä ja viisi solua, joista jokaiseen kuului pukeutumis-, pesutilat sekä erilliset saunat. Muistaakseni neljännessä solussa Viljo sai hajun. Viljo pyöri ympäriinsä ja pyrki seinän alaosassa olevasta raosta kolmanteen soluun. Ei kuitenkaan mahtunut, joten menimme ovesta :) Tämän jälkeen Viljo viiletti kovaa vauhtia soluun numero kaksi, josta huusin sen pois, koska oletin maalimiehen olevan kolmosessa.. Viljo tuli ovelle asti ja meinasi samantien kääntyä uudelleen takaisin, jolloin kutsuin uudelleen. Tämän jälkeen kävimme yhdessä katsomassa kolmosen, joka oli tietenkin tyhjä.. Maalimies oli kuin olikin siellä kakkosessa, mistä olin Viljon huutanut pois. Tyhmä minä :(

Kaikenkaikkiaan hurjan mielenkiintoiset treenipaikat ja kivaa oli myös nähdä paljon erilaisia koiria ja ohjaajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti