tiistai 28. heinäkuuta 2009

T-leiri


Tämän vuoden Tending-leiri kutistui omalta osaltani kaksi päiväiseksi (ne pirun työt:( ). Ohjelmakaan ei turhan paljoa päässyt rasittamaan, sillä aika kului etupäässä muiden treenejä katsellen. 


Lauantai aamuna osallistuin Viljon kanssa Riitan tokoon. • Nouto. Näytin jälleen kerran meidän hidasta noudonpalautusta. Riitan(kaan) mielestä mitään ongelmaa ei kuitenkaan ollut olemassa :) Sain kuitenkin vinkiksi tehdä kuunteluharjoituksia (pysäyttää koira ennen kapulaa tms.). Tässä on tavoitteena saada koira vaihtamaan nopeammin saaliilta sosiaaliselle puolelle ja alkamaan ajattelemaan aikaisemmin ohjaajaa (oisko oikea termi laumavietti?). Tällä hetkellähän Viljo ampuu kapulalle niin miljoonaa, että palautusvauhti on väkisinkin hitaampi kuin kapulalle meno.

 • Seuraaminen. Sir William pompotteli jälleen iloisesti ja Riitta ehdottikin hihnaa ja kevyttä nyppäisyä, kun pomppii. Pitää miettiä.. Omaa liikkumista pitää myös miettiä ja juoksussa toinen käsikin taisi olla tällä hetkellä hieman halvaantunut. Pitää muistaa kiinnittää huomiota :)

 • Kaukot. M-S vaihto huonoin. Kokeiltiin aluksi niin, että asetin lelun Viljon eteen (lelun tarkoituksena oli jähmettää koiraa). Tämä ei kuitenkaan toiminut, vaan iloisesti sir William pompahteli edelleen taaksepäin.. Tämän jälkeen näytin miten olen tehnyt M-S vaihtoa hihnan kanssa ja tämä taisi olla se kaikkein toimivin tapa :) Pitäisi vain ryhdistäytyä ja tehdä tehokuuri tätä!! I-S vaihdosta Riitta oli sitä mieltä, ettei kannata tehdä mitään. Ei peruuta kovinkaan paljoa ja kuulemma aikaa myöten tekniikka yleensä huononee ja pakittaminen vähenee.

 • Ruutu. Mun piti näyttää meidän ongelmaa (Viljo rallattelee aina aluksi ruudusta yli), mutta nyt ongelmaa ei tietenkään ollut. Sensijaan Viljo jäi pyörimään liian eteen.. Riitta oli sitä mieltä, että paikkaa pitää vahvistaa ja stoppeja voisi treenata heittämällä yhtäaikaa käskyn kanssa pallon koiran taakse.

 • Yleistä. Paljon puhuttiin myös Viljon huonosta kisavireestä. Ohjeeksi tuli palkkauksen vähentämistä ja treenitilanteen viemistä enemmän kisamaiseksi. Kehumis- + palkkauseleitä voisi harjoitella vieläkin enemmän ja mieluusti myös palkata liikkeillä (ruutu, nouto, ym.), eikä aina heittää sitä palloa tai antaa namia.. Harjoituskisojakin olisi hyvä käydä, jotta tilannetta saisi hieman nollattua.


Sunnuntaina tokoilin Viljon kanssa Jessican valvovan silmän alla. • Luoksetulo. Tässä kerroin ongelmaksi huonon vauhdin ja huonot stopit. Aluksi näytin kisamaisen suorituksen, joka olikin oikein hyvä :) Viljo tuli hyvää vauhtia ja maahanmenokin oli vallan mainio. Seisominen sensijaan huono. Valui aikalailla :( Jessica ehdotti seisomista nopeuttamaan pientä vartalolla annettavaa uhkaa. Kokeilinkin tätä ja tuntui ihan toimivalta :) Tosin alkoi heti myös ennakoimaan. Tämän jälkeen teimmekin pari suoraa luoksetuloa, joista ensimmäinen tosi hidas. Toistolla ehkä hieman parempi. Jessica ehdotti myös, että palkkaisin luoksetulon aina rätillä tms. ja jättäisin narupallot kokonaan pois. Pitää testata olisiko tällä vaikutusta vauhtiin.

 • Metallinouto. Tässä kerroin ongelmaksi, ettei onnistu kisoissa :( Jessicalla oli melkoinen valikoima erilaisia metalleja, joten näitä sitten testattiin. Ei yhtään mitään ongelmaa. Pari kertaa toi vähän kaula pitkällä, mutta kaikki muut tosi hyvin. Jessica ehdotti myös, että kehuisin heti kun nostaa.

 • Tunnari. Tämän halusin ottaa, koska oli niin huono viime kisoissa :( Alkuun yksi kisamainen, missä tykitti hirmuista vauhtia kapuloille, aavistuksen maistoi väärää ja tämän jälkeen bongasi oikean ja palautti. Tehtiin sitten piilotusharjoituksia yhdellä ja kokeilin myös palkata lelulla. Loppuun vielä yksi kisamainen. Tälläkin kertaa vauhtia kapuloille menossa liikaa ja nyt myös nosti väärää :( Oikean löydettyään palautti ravilla. Tähän Jessica ehdotti, että en katsoisi koiraa palautusvaiheessa. Nyt hidastaa heti, kun huomaa mokaavansa. Lisäksi voisin kokeilla Jonten neuvomaa harjoitusta: Alkukuviot ihan normaalisti, mutta käskyllä jätän koiran ja menen itse kapuloiden taakse. Sitten käsky ja kun koira saapuu kapuloille se pysäytetään seisomaan. Tämän jälkeen odotetaan, että rauhoittuu ja alkaa haistelemaan.


Oman porukan lisäksi leirillä oli tokoa kouluttamassa ruotsalainen John Eklöf. Jonten tokoon en itse osallistunut, mutta kentän reunalla notkuin silmä kovana hyviä vinkkejä kyttäillen. Tässä niistä muutama: • Merkin alkeisopetus. Koira jätettiin istumaan ja ohjaaja kävi nostamassa merkkiä. Tämän jälkeen lähetys ja kehu + palkka heti kun koira on merkillä. Tuntui aika toimivalta keinolta :) Jo parilla toistolla koira osasi mennä aivan oikea oppisesti merkin taakse seisomaan.

 • Kuunteluharjoitus. Tätä olen tehnyt jo vuosia sitten renkaan leirillä. Ideana on se, että koira koiran pitää keskittyä ohjaajaan ja jättää vieraan antamat käskyt huomioimatta. Aika rankka harjoitus!! Nyt tehtiin niin, että ohjaajat jättivät koiransa ympyrälle istumaan ja siirtyivät itse ympyrän keskelle. Tämän jälkeen Jontte kävi vuoron perään käskemässä koiria maahan sekä suullisilla käskyillä että käsimerkeillä. Koiriin hän ei kuitenkaan missään vaiheessa koskenut!! Jos koira meni maahan ohjaajan piti kieltää ja nostaa koira uudestaan istumaan. Sitten kun koira loppuviimein pysyi istumassa ja katsoi tiukasti vain ohjaajaa, koira vapautettiin ja palkittiin. Sama harjoitus tehtiin myös jättämällä koirat makaamaan.

 • Ohjattu. Tässä oli tarkoituksena vahvistaa suuntia. Koira lähettiin normaalisti merkille ja tämän jälkeen ohjaaja siirtyi jonkin matkan päähän joko merkin oikealle tai vasemmalle puolelle (riippuen tietysti siitä kummalle puolelle oli tarkoitus lähettää). Tämän jälkeen koiran piti edetä vasen tai oikea käskyllä kohti ohjaajaa ja vasta nouda käskyllä koira sai kaartaa kapulalle.

 • Hallintaa, kuuntelemista ja vaatimista tehtiin paljon!! Juuri noita koiran pysäyttämisiä ennen kapuloita, vireen säätelyä, jne.


Loistava leiri jälleen kerran!! Kiitoksia kaikille :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti