keskiviikko 1. elokuuta 2007

T-leiri


Nelipäiväinen Tending-leiri pidettiin tänäkin vuonna Punkalaitumella majatalo Hiidenhelmessä. Ohjelmassa oli koulutusta tokossa, jäljellä, haussa, paimennuksessa ja agilityssä. Minä otin tällä kertaa hieman rauhallisemmin, enkä ilmottautunut kuin jäljelle ja agilityyn. Muu aika oli hengailua ja kuunteluoppilaana oloa :)


Torstaina saavuin leirille aamupäivästä ja ehdin muutaman tunnin katselemaan ja kuuntelemaan tokokoulutusta ennen ruokailua ja jälkimetsään lähtöä.Jälkikouluttajan leirillä oli Kiviahon Miia. Halusin saada neuvoja etupäässä janatyöskentelyyn, koska se on meillä aina ollut huonoa. Toivo kun saattaa singota janalla ihan mihin sattuu :)


Teimme aluksi jokainen omalle koirallemme jäljen, jotta Miia pääsi hieman näkemään koiriemme työskentelyä ja sitä minkälaisia jälkiä yleensä teemme :) Tein Toivolle suht lyhyen jäljen kolmella kepillä ja useammalla kulmalla. Jälki sai vanhentua parisen tuntia. Jälleen kerran saimme myös hieman lisähaastetta, sillä juuri ennen jäljelle lähtöä muutama koiran ulkoiluttaja tuli Toivon jäljen tuntumaan koiriaan juoksuttamaan..


Jana oli oletetusti huono. Jälki nousi kuitenkin hyvin ja Toivo aloitti varmanoloisesti etenemisen oikeaan suuntaan. Ekan kulman jälkeen tuli vaikeuksia ja koko alku jälki meni aikamoiseksi seilaamiseksi. Toivo siksakkasi jäljellä reilusti ja joutui kulmissa varmistelemaan ja jopa etsimään jälkeä uudelleen. En tiedä sitten vaikuttiko asiaan koiran ulkoiluttajien tuoreemmaat hajut ja mahdolliset jäljellä palloilut!? No, jokatapauksessa meno parani loppua kohden ja kaikki kepitkin nousivat loistavasti :))


Janaharjoitusta kokeilimme aluksi mielikuvan avulla. Kävin itse tekemässä lyhyen jäljen sopivaan kohtaan ja Miia piteli Toivoa siten, että se sai nähdä minut juuri kun olin suunnitellun janan kohdalla. Tämän jälkeen Toivo laitettiin pieneksi hetkeksi autoon. Mitä ilmeisemmin olisi kuitenkin pitänyt lähteä jäljelle nopeammin, sillä autosta otettaessa Toivo oli unohtanut jo koko jäljen :) Yksikään herne ei kyllä sen päässä liikahtanut ja janaharjoitus menikin aika sähellykseksi :((


Onneksi kouluttajallamme riitti ideoita ja päätimme kokeilla toisenlaista harjoitusta. Merkkasimme janan valmiiksi ja jätimme sen odottamaan huomisaamua. Ideana tässä harjoituksessa oli se, että janalla kulkisi ikäänkuin "haamujälki" (=vanha janantallausjälki), jota pitkin kulkemalla koira sitten osuisi sille oikealla, tuoreemmalle jäljelle. Varmuuden vuoksi tallasimme ja merkkasimme myös toisen janan, jos ensimmäinen harjoitus ei jostain syystä onnistuisikaan ;)


Perjantaiaamuna sitten jälleen jälkiporukan matkassa metsään.


Kävin tekemässä janalla (n. 40 m kohdalle) lyhyen jäljen pätkän. Annoimme sen vanhentua hetkisen ja sillä aikaa kävin tekemässä Toivon veli Veetille ja Hannalle kunnon tappojäljen hirveään maastoon :)


Sitten kokeilemaan :) "Haamujälki" oli tässä vaiheessa n. 15 tuntia vanha ja heti kävi ilmi, että seuraavassa harjoituksessa sitä saa vanhentaa reilusti :)) Toivolla ei olisi ollut mitään vaikeuksia ajaa tuon ikäistä jälkeä, vaan se bongasi välittömästi haamujäljen ja lähti etenemään sitä pitkin (ja samalla myös janaa pitkin aivan täydellisesti). Nyt se oli oikeasti juuri sellainen kuin haluankin :)) Ei mitään ryntäilyä ja kaahottamista, vaan rauhallista ja määrätietoista etenemistä. Aivan super!!! Olin enemmänkuin tyytyväinen. Nyt meillä on ensimmäistä kertaa käytössä keino, joka saa aikaan muutakin kuin vauhtia. Luulisin, että tämän tyyppisillä harjoituksilla saan janatyöskentelyn kuntoon hyvinkin nopeasti :)


Saapuessaan kohtaan, missä varsinainen jälki ylitti janan, Toivo vaihtoi välittömästi tuoreemmalle jäljelle. Tällä kertaa se toisin otti takajäljen :( En antanut sen edetä montaa metriä, vaan pysäytin liinalla ja Toivo kääntyi välittömästi ympäri. Olisi todennäköisesti kääntynyt itsekin, jos olisin antanut mennä hieman pidemmälle. Ja saattoihan se olla hieman ihmeissään tästä uudesta harjoituksestakin ja sen  takia ei malttanut tarkastaa jäljen suuntaa niin huolellisesti kuin yleensä :)


Sain paljon muitakin hyviä ideoita mm. kulmatyöskentelyyn ja aion ehdottomasti kokeilla niitäkin käytännössä :) Iltapäivällä kävin vielä katselemassa peltojälkitreenejä ja sielläkin syntyi muutama ahaa elämys :))


Mielettömästi kiitoksia Miialle hyvästä koulutuksesta!!!


Perjantai-iltana käväisimme pienellä porukalla ottamassa myös esineruututreenit. Tallasimme ja merkkasimme kisakokoisen alueen ja suurin osa koirista ottikin ihan kisamaisen harjoituksen. Niin myös me Toivon kanssa :) Alueelle tullessani ilmoittauduin tuomarille ja minulle selvitettiin alueen rajat, ihan kuten kisoissakin. Esineiden sijaintiakaan en tiennyt (yksi esine oli oikeassa takakulmassa, yksi aika keskellä aluetta ja yksi parin metrin päässä lähetyssivusta). Toivo selviytyi tehtävästä varsin mallikkaasti. Aikaa kului ehkä pari minuuttia ja sen jälkeen kaikki esineet olivatkin mulla :))


Viljokin pääsi hakemaan yhden valmiin esineen (esine oli noin puolivälissä aluetta). Pikku-Viljami oli tosi taitava ja kävikin sen nopeasti etsimässä :))


Paljon puhuttiin koirien esinemotivaatiosta ja ruokailun jälkeen Pekka vielä näytti kuinka Veetistä tehdään esinehullu :) Ihan semmoista perinteistä vietinnostoa, mitä tehdään suojelukoirienkin kanssa.Lauantai-aamuna Toivo pääsi piiiiiiitkästä aikaa agilityilemään. Lehtiön Anja oli tehnyt aikas vaikean ja pitkän radan ja sitä sitten väännettiinkin oikein tosissaan :) Toivo oli yllättävänkin kultainen ja kuuliainen ja olisi varmasti mennyt loistavasti, jos vain olisin osannut ohjata :) Tänä kesänä meidän alikiidot on jääneet aika vähiin, joten olin aivan ruosteessa :( Hinkkasimme erikseen sylikäännöstä ja jotain muutakin käännöstä, jonka nimeä en ollut koskaan kuullutkaan :)) Tosi kivaa, vaikkakin myös tosi rankaa!! Tuli pitkästä aikaa sellainen fiilis, että nyt on ehdottomasti päästävä useammin treenailemaan.
Iltapäivällä lähdin katselemaan hakutreenejä. Yhtään mitään en kilpahausta ymmärrä, mutta tosi mielenkiintoiselta se vaikutti. Hitsit, jos vaan olisi enemmän aikaa, niin voisin itsekin lajista innostua :)) Hakukouluttajana oli ruotsalainen Gunnel Boström ja hän olikin aivan huippuhyvä! Itsellenikin aukeni paljon asioita, joissa esim. meidän pelastuspuolen ryhmässä olisi parantamisenvaraa.


Gunnelin oma koira Lilleman on myös mainitsemisen arvoinen :) Sen treeni ei sillä kertaa mennyt aivan nappiin, mutta koira oli mielestäni aivan mahtava. Todellinen voimanpesä <3 :))


Hakumetsästä tultua ja pikaisesti syötyä lähdin kokeilemaan Viljon kanssa pikkaisen agilityä. Viljo tuli siivekkeiden välistä, sinkoili mihin sattuu ja vähän myös vinkui. Näistä pikku ongelmista huolimatta saimme aikaan myös varsin onnistuneita pätkiä. Viljolla ainakin tuntui olevan oikein kivaa :)) Mua kyllä välillä vähän sattui kun Viljo puri lelun sijasta kättä..


Illalla Gunnel piti vielä luennon hakukoiran koulutuksesta. Luento oli tosi hyvä ja vähän jäi harmittamaan, etten tajunnut tehdä muistiinpanoja :((


Sunnuntaina jälleen aamuagilityt. Kouluttajana nyt Riitta ?. Rata oli suht helppo. Paria kohtaa jouduin hieman vääntämään, mutta muuten sujui ihan ok.


Iltapäivällä jaksoin vielä hetkisen katsella muitten treenausta (toko+agi) ennenkuin suuntasin auton nokan kohti kotia.*** Kuvat Tesu Åberg. Miljoonat kiitokset hienoista kuvista!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti